vrijdag 25 januari 2008

Overgewicht bij kinderen




Het ontstaan van overgewicht



Soms heeft een kind een erfelijke aanleg waardoor het te zwaar wordt. De meeste mensen met overgewicht hebben het gewone aantal vetcellen, maar deze cellen bevatten meer vet. Maar een groep mensen met overgewicht heeft meer vetcellen dan gemiddeld is. Deze groep mensen hebben vaak al op jonge leeftijd last van overgewicht. Voor deze groep is het moeilijker om af te vallen. Bij het afvallen neemt de hoeveelheid vet in de cellen namelijk wel af, maar het aantal vetcellen neemt niet af.Maar vaak ligt er toch een verkeerd eet- en beweegpatroon ten grondslag aan het overgewicht.
Wanneer een of beide ouders kampen met overgewicht is de kans op overgewicht bij het kind groter. Gedeeltelijk wordt dit bepaald door erfelijkheid. Het kind heeft aanleg om dik te worden. Maar er blijkt ook een aangeboren voorkeur voor zoet te vinden te zijn bij deze kinderen. Naast de erfelijke factor zijn de ouders ook sterk van invloed op het gedrag van het kind. De ouders leren het kind een bepaalt eetgedrag, wat niet altijd gezond is. Maar ook door het kind te belonen voor eten van iets wat het niet lekker vindt of wanneer het kind eigenlijk geen honger heeft, leert het kind af om naar zijn/haar eigen lichaam te luisteren.
Ook de mate van bewegen van het kind speelt een belangrijke rol in het overgewicht. Kinderen die overgewicht hebben eten vaak niet te veel maar bewegen te weinig. Regelmatig horen we dat de ouders van een kind met overgewicht melden dat hun kind als baby al minder beweeglijk was dan andere kinderen. Het zijn vaak tevreden, rustige baby's. Wel zien we dat deze baby's vaak sneller drinken, langer drinken en minder rustpauzes nemen tijdens het drinken. Hierbij kan nog opgemerkt worden dat kinderen die borstvoeding krijgen minder kans op overgewicht hebben dan kinderen die flesvoeding krijgen.





Risico's van overgewicht



Het eerste risico van overgewicht als kind is overgewicht als volwassenen. 80 % van de kinderen met overgewicht heeft ook als volwassene gewichtsproblemen.Overgewicht brengt een aantal risico's met zich mee. Overgewicht vergroot het risico op artrose, diabetes, hart- en vaatziekte en gewrichtsproblemen door overbelasting van de gewrichten. Maar ook psychische problemen kunnen het gevolg zijn van overgewicht. Kinderen kunnen erg gepest worden met hun over gewicht. Ze kunnen hierdoor erg onzeker worden, weinig zelfvertrouwen krijgen en zelfs depressief worden




Aanpakken van overgewicht



Een groot deel van de kinderen met overgewicht hoeft niet zo zeer af te vallen. Belangrijker is dat hun gewicht stabiliseert. Door de groei van het kind zal het gewicht dan meer in overeenstemming komen met de lengte. Het stabiliseren van het gewicht kan vaak bereikt worden door eens kritisch te kijken naar de eetgewoontes van het kind. Lang niet altijd is het zo dat het kind te veel eet, maar vaak eet het kind wel verkeerde dingen. De tussendoortjes zijn vaak te zoet of te vet. Daarnaast drinken veel kinderen dingen die de ouders ze geven vanuit de gedachte dat dit gezond is, zoals vruchtensap, yoghurtdrank, chocolademelk etcetera. Maar dit is gedeeltelijk een misverstand. Deze drankjes bevatten namelijk veel suikers. Hierdoor krijgt het kind veel suikers binnen wat bij overgewicht onwenselijk is. Maar door de suikers wordt ook nog eens de dorst niet weggenomen en gaat het kind dus nog meer drinken. Door het kind meer thee, water en halfvolle melk te laten drinken en de tussendoortjes wat gezonder te maken kan vaak al een vooruitgang geboekt worden.
Maar ook regelmaat in de dag brengen is zeer belangrijk. Er moeten drie hoofdmaaltijden zijn op vaste tijden. Daarnaast zijn twee tussendoortjes geen probleem. Maar op andere tijden moet er niet meer gegeten worden. Hierdoor worden deze tijden ook niet meer geassocieerd met eten en zal er minder aan eten gedacht worden. Bij de drie hoofdmaaltijden kan met enkele aanpassingen een evenwichtiger voedingspatroon bereikt worden. Vezelrijke voeding vult beter en hierdoor eet het kind minder. Ook is het goed om te kijken naar hoe de maaltijd verloopt. In de ideale situatie verloopt de maaltijd in een ontspannen sfeer. Het kind moet geleerd worden niet te snel te eten. Door rustiger te eten ervaart het kind eerder het moment dat het wel genoeg gegeten heeft. Ook belangrijk is dat het kind leert naar de signalen van zijn of haar lichaam te luisteren. Het bord hoeft niet leeg, wanneer het kind aangeeft niet meer te hoeven.
Naast het aanpassen van de voeding is het ook belangrijk te kijken naar hoeveel het kind beweegt. Ook hierin kan vaak met kleine aanpassingen al heel wat bereikt worden. Bijvoorbeeld het kind op de fiets naar school laten gaan zorgt al dagelijks voor beweging. Ook is het goed wanneer het kind een sportclub bezoekt. Maar hierbij is de motivatie van het kind wel belangrijk. Een kind wat met tegenzin sport zal weinig baat er bij hebben en er zo snel mogelijk weer mee stoppen. De sport/ het bewegen moet passen in het leven van het kind. Een kind wat weinig sport zal niet plotseling actief gaan sporten wanneer het op een vereniging gaat. De ouders kunnen een belangrijke rol spelen als voorbeeld en kunnen ook stimuleren door samen met het kind te gaan bewegen.

Kinderdagverblijf



Kinderdagverblijf Voor wie is een kinderdagverblijf?
Bij een kinderdagverblijf, ook wel crèche genoemd, kunt u als ouder terecht voor opvang van uw kind als het tussen 0 en 4 jaar is. Baby's kunnen al in een kinderdagverblijf worden opgevangen als ze 6 weken oud zijn. Uw kind wordt opgevangen in een vaste groep van ongeveer 10 kinderen. Baby's, dreumesen en peuters zijn vaak op leeftijd ingedeeld: een horizontale groep. Het komt echter ook voor dat kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar in één groep worden geplaatst: een verticale groep. Dit is per kinderdagverblijf verschillend. De kinderen worden begeleid en verzorgd door gediplomeerde leid(st)ers. In een kinderdagverblijf krijgt uw kind volop individuele aandacht, begeleiding en verzorging. Baby's worden gevoed, gebaad, verschoond, verzorgd, geknuffeld en getroost. De dreumesen en peuters worden gestimuleerd door middel van creatieve bezigheden, spelletjes en het samen spelen. Er is voldoende veilig speelgoed om het alle kinderen naar de zin te maken. Er wordt samen gegeten, voorgelezen, gespeeld en gezongen en daarnaast is er ook ruimschoots gelegenheid voor vrij spelen. Voor de jongsten zijn er rustige slaapplaatsen, buiten het rumoer van de groep. De dagindeling van uw kind zal er op het kinderdagverblijf zoveel mogelijk hetzelfde uitzien als de dagindeling die uw kind thuis gewend is.

donderdag 24 januari 2008

Stage

Dinsdag 5 februari gaan we stage lopen
Ik ga stage lopen op een montessori peuterspeelzaal. Ik heb er ontzettend veel zin in.
Gisteren ben ik op kennismakings gesprek geweest. het was ontzettend leuk ook heb ik een uurtje gekeken hoe ze daar te werk gingen. Het lijkt me leuk om op een montessori peuterspeelzaal te gaan stage lopen want het is heel anders op een gewone peuterspeelzaal.
Hier leren de kinderen zelfstandig te worden. Ze doen dingen op hun eigen tempo en dat maakt het zo leuk.




Peutertelevisie.

Televisie kijken

Opvoeders zetten nog wel eens hun vraagtekens bij peuters en televisie. Televisiekijken zou immers een passieve bezigheid zijn.

Uit verschillende onderzoeken is inmiddels echter gebleken dat televisiekijken voor peuters een actieve bezigheid is. Televisiekijken heeft een positief effect op de taalontwikkeling van jonge kinderen. Peuters kunnen via de televisie de wereld om hen heen ontdekken. Het medium televisie moet hierbij natuurlijk wel op een verstandige manier worden ingezet. Zo is het belangrijk welke programma's worden ingezet en dat peuters met mate televisie kijken. Peuter & televisie geeft tips op welke manier je met peuters televisie kunt kijken, maar biedt ook activiteiten aan. Deze activiteiten sluiten aan bij het televisieprogramma Het Zandkasteel en zijn prima met peuters uit te voeren na het kijken van een aflevering.



woensdag 23 januari 2008

ThemaTafel


hoi allemaal,
samen met Rianne heb ik een thema gekregen voor de tafel namelijk Kerst. De tafel stond de hele week in het OLC.
Ook hebben we een opdracht gedaan.
Voor kinderen van rond de vier jaar.
We hebben kerstengeltje en kerstmannetjes van papier gemaakt die kunnen de kinderen onder de boom zetten of in de boom hangen.
ik hoop dat jullie onze thematafel mooi vonden en de activiteit leuk vonden.
Groetjes Nicole